Uppteckning nummer NM-ANM1643

Upptecknare: E.A. Billström

Socken/stad: Selånger

Vid nybyggnader får man ofta mitt i natten höra täta yxhugg och klubbslag, som om det flitigt timrades, ehuru ingen människa finns där. Det är råna, som ådagalägger sitt intresse för byggnadens snara och lyckliga fullbordan. Också händer det, då råna sålunda deltaga i arbetet, sällan att någon av arbetarna skadar sig eller eljest någon olycka inträffar. Men å andra sidan finns också exempel därpå, att råna motsätta sig människors företag. En gavel av Selångers gamla kyrka har ända till sista tiden stått kvar, emedan åtskilliga försök att neddriva densamma misslyckats. Nu måtte råna dock blivit uttråkade och givit med sig. Åtminstone kunde jag i somras ej upptäcka ruinen. (I marginalen på manuskriptet är av annan hand skrivet: Misstag! Den står ännu kvar 1889).

Uppteckningar om Medelpad i Norrlands nations landsmåls- och fornminnesförenings arkiv. Skrock från Medelpad.